Кошница:  0 0.00 лв.
Всички лекарства в една или друга степен причиняват странични ефекти върху тялото, някои по-малко, други повече. Темата за анаболните-андрогенни стероиди е обвита в страх от повече от десетина години и хората продължават да си говорят по между си какви ли не неща, които нямат нищо общо с истината.

Преди да опишем нежеланите ефекти върху човешкото тяло от използването на анаболни стероиди, бихме искали да кажем няколко думи за това защо стероидите са навлезли в човешкия ум като опасни, летални фармакологични средства. Невъзможно е да се развиват огромни мускули, които не са подложени на фармакологична подкрепа.

За съжаление природата не ни е възнаградила с изразена хипертрофия на мускулите, но пък ни дава възможност да надминем генетичната граница на мускулния растеж с помощта на анаболните стероиди. Не всеки може да има качествена, релефна мускулна маса, а и е много по-лесно се лежи на дивана и да се гледа телевизия.

По същество човек е егоист и също така е завистлив. За да оправдае мързела си, тлъстия си корем, тоест своята непоследователност във физическото развитие, човек започва да измисля различни гадости, като по този начин поставя своята психика в удобно за себе си положение. Втората грешка на много хора е, че те казват това, което изобщо не знаят, говорят за това, за което нямат представа, чули са нещо някъде и започват да го повтарят, като всички останали. Преди да кажете нещо, трябва да проучите въпроса, да разберете същността, да стигнете до истината, да вземете информация от различни обективни източници.

Според статистическите данни за 2002 г. около осем и половина хиляди души са починали от погрешна дозировка на аспирин в Съединените щати, като едновременно с това не е имало нито един смъртен случай в следствие на употребата на анаболни стероиди.. Това не е причина да използвате стероиди, това е повод да се замислим най-накрая за това, което наистина се крие зад анаболните стероиди и какви странични ефекти могат да бъдат постигнати чрез използването им.

Ефекти върху черния дроб

Негативният ефект върху черния дроб се оказва най-вече от анаболните стероиди в таблетна форма, при които меланомната група е в позиция 17. Такива лекарства са предимно метандростенолони, оксиметолон, анавар, станозолол. Токсичните ефекти върху черния дроб се причиняват от 17 алфа-алкилираните препарати и то само във високи дози, 10 пъти над препоръчителните дози.

Например, "метанът" в количество от 30 mg на ден няма токсичен ефект върху черния дроб, а проявяването на разрушителните му способности започва при количество от около 80 mg.

През 1999 г. са проведени проучвания върху спортисти, които са били принудени да използват стероиди в големи дози, което е довело до нарушения в нормалното функциониране на черния дроб, но този отрицателен ефект не е хепатит и може да бъде причинен от неправилни силови тренировки и грешна, небалансирана диета.

Споменатите по-горе стероиди принуждават черния дроб да работи активно само когато са в големи дози, докато алкохолът, който кара черния дроб да работи със 100% активност, причинява патологични изменения само след 2-3 години.

Ефект на стероидите върху черния дроб

 В САЩ се провежда експеримент, при който група от експериментални спортисти са разделени на два потока. Единият тренира, като спазва стриктно спортен хранителен режим, а другият тренира като приема анаболни стероиди в големи дози, което води до частично увреждане на черния дроб във втората група. Въпреки това, в края на третия месеца групата, приемаща анаболни стероиди в големи дози, напълно възстановява способността на черния дроб да работи. Както можете да видите, този страничен ефект от AAS е обратим.

Само според официалните данни 1,5 милиона души консумират анаболни стероиди всяка година, докато само 2 души в продължение на 5 години търсят медицинска помощ, поради увреждане на черния дроб.. Сравнете тези данни със статистиката за смъртността от алкохол и картинката ще Ви се изясни.

Не превишавайте препоръчваната доза AAS, правете три месечни почивки, ако е възможно изберете по-малко токсични лекарства и тогава черният дроб ще бъде здрав.

Ефекти Влияние върху сърцето

Ефектът на анаболните стероиди върху сърдечно-съдовата система е свързан предимно с повишено ниво на холестерола в кръвта, поради намаляване на липопротеините с висока плътност и увеличаване на липопротеините с ниска плътност. Тези проучвания са проведени върху хора, които са носители на вируса на имунната недостатъчност, така че не вземайте всички думи като отнасящи се за Вашия организъм.

Освен това, повишеното ниво на холестерола се възстановява до нормално състояние след спирането на лекарствата, а също така причината може да не е само в приеманите лекарствата. Доказано е, че анаболните стероиди намаляват нивото на мазнините в организма и това води до намаляване на развитието на сърдечно-съдови заболявания (но не всичко е толкова еднозначно!).

Задържането на течности, което се случва, когато се използва AAS, повишава кръвното налягане, но от друга страна то се повишава и от нормалните  физически упражнения, така че няма да видите особена разлика в кръвното налягане между атлет, който приема анаболни стероиди и такъв, който не ги приема.

За да избегнете повишаване на нивото на лошия холестерол, което може теоретично да се появи заради използването на AAS и да това да доведе до атеросклероза, по време на стероидния курс можете да взимате  омега-3 мастни киселини и също така ограничавате животинските продукти -  пилешко жълтъци, бързо хранене и други храни, които съдържат транс-мазнини в състава си.

За да нормализирате кръвното налягане, вземете антихипертензивни лекарства като метопролол или еналаприл. За да укрепите сърцето, не забравяйте да включите аеробни упражнения във вашата тренировъчна програма.

Влияние върху пикочно-половата система

Анаболните стероиди оказват влияние върху нашата репродуктивна система, като намаляват собственото ни производство на тестостерон, което почти винаги е обратимо. С въвеждането на анаболни стероиди в тялото, концентрацията на хормони в плазмата се увеличава рязко, ендокринната система незабавно улавя това отклонение, благодарение на саморегулирането, тоест хомеостазата.

С други думи, хипоталамусът е уловил голям брой хормони, процесът на саморегулиране започва, като дава сигнал да се спре производството на собствен тестостерон в тестисите. По време на курса със стероиди нивото на тестостерона в организма е много високо, но след като излезете от него картинката не е много по-различна.

Хипоталамусът улавя това, че сте, излезли от стероидния курс и нивата на хормоните са се понижили, така че започва да дава сигнали на  хипофизната жлеза, и на тестисите да започнат да произвеждат по-голямо количество собствен тестостерон.

Сигналите са толкова силни, колкото е понижено нивото на хормоните в тялото. В медицината все още не е известен, нито един случай на атрофия на тестисите, поради факта, че хормоналния фон след употреба на анаболни стероиди е напълно възстановен.

Освен това, по време на курса на стероиди и след това използвайте хорион гонадотропин, за да стимулирате тестисите, т.е. да произвеждате собствен тестостерон, така че напълно да премахнете всички аномалии в репродуктивната система. На запад анаболните стероиди се използват като мъжки контрацептиви, т.е. намалява се подвижността на сперматозоидите и вследствие на това вероятността на партньорката да забременее става минимална.

Ефектът на стероидите върху пикочно-половата система

 Бихме искали да отбележим за лекарствата, които се отнасят до нандролон, основно нандролон деканоат (ретаболил) и нандролон фенилпропионат (durabolin) и други нандролони, които водят до намаляване на либидото и в резултат теоретично могат да доведат до импотентност. Всички нандролони влияят върху нивото на пролактина (лактотропния женски хормон), който е отговорен за развитието на млечните жлези и производството на кърма, което може да доведе до феномена на намаленото либидо (слаба сексуална функция).

Обърнете внимание, че феноменът на намаленото либидо може да бъде причинен само от нандролони, докато от тестостероновите лекарства, като например, сустаннон, омнадрен, тестостерон пропионат, енантат и др., не причиняват подобна дисфункция. За да се премахне намаленото либидо можете да правите комбинация на стероиден курс с proviron и тамоксифен (nolvadex).

Преди всичко, препаратите трябва да се приемат правилно и да сте наясно с избора на това или онова лекарство. Някои лекарства са по-опасни, други – не чак толкова.

Ерекцията на 90% зависи от психологическото състояние на човека. Ако някой Ви е казал, че ще имате импотентност от вземането на стероиди и сте го повярвали, то тогава най-вероятно ще е така. Така че никога не вярвайте на празните, безсмислени приказки на хора, които нямат представа какво говорят. Слушайте повече тялото си, предпочитайте по-малко опасните лекарствени вещества, правете  стероидния си курс компетентно и тогава няма да имате никакви проблеми с пикочо-половата система.

Влияние върху бъбреците

Бъбреците са уникален биоинструмент, който филтрира цялата кръв, с изключение на червените, белите кръвни клетки и големите химични съединения. Токсините и други ненужни връзки към тялото навлизат в пикочния мехур и се изпускат през урината, а другата част се изпраща за повторна употреба.

Анаболните стероиди нямат директен отрицателен ефект върху бъбреците, но ако се прилагат в комбинация, в дългосрочен план и приемате големи дози кленбутерол, тогава е възможно развитие на бъбречна патология. Диуретиците, обичани от професионалните бодибилдъри помагат на спортиста да се изсуши и да премахне подкожната вода, но това често имат токсичен ефект върху бъбреците. Например, демадексът е силно токсично лекарство, което се предпочита от бодибилдърите.

Повишеното кръвно налягане, което се случва на фона на употребата на анаболни стероиди, може да доведе до бъбречна недостатъчност, тежестта върху бъбреците нараства драстично и те не могат да се справят с лекота, поради което е възможно и да откажат. Освен това при продължителна употреба на стероиди броят на изтеглените от урината химични съединения намалява и това може да доведе до образуване на камъни, особено при хора, страдащи от хронични бъбречни заболявания.

Потъмняването, наличието на кръв в урината, както и затруднено уриниране са първите признаци на бъбречно увреждане. Ако имате някакви заболявания , свързани с бъбреците, добре е да спрете да използвате анаболни стероиди, за да не причините непоправима вреда на вашето здраве. За всички останали, можете да използвате по-меки препарати, като Anavar, Winstrol, Primobolan.

Ако нямате никакви здравословни проблеми, използването на AAS с адекватен подход няма да ви навреди. Достатъчно е да следите кръвното налягане, да слушате тялото и да не използвате токсични диуретици.

Ефект върху простатата

Простатата, простатната жлеза, намираща се в мъжкото тяло, точно под пикочния мехур, е отговорна за контрола на стероидните хормони, хипофизните хормони и естрогените и андрогените. С други думи - отговорни за затварянето на изхода на пикочния мехур по време на ерекцията, както и за секрецията на простатата, тоест спермата.

С възрастта, особено след достигането на старост, се наблюдава увеличение на простатата. Генетичното предразположение играе незначителна роля, а андрогените нямат ефект върху растежа на простатната жлеза.
Независимо от това, този страничен ефект от използването на AAS се появява в този списък благодарение на ензима 5-алфа редуктаза, който помага на андрогените да преминат в дихидротестостерон, в резултат на което простатата се стимулира и може леко да нарасне.

Ракът на простатата няма нищо общо с анаболните стероиди. Профилактиката и лечението на простатната жлеза при употребата на стероиди се решава успешно от лекарството Финастерид. Агресията, причинена от употребата на анаболни стероиди, е рядка, но въпреки това не е невъзможна.

През 1996 г. учените правят експеримент върху група доброволци, приемащи анаболни стероиди, в резултат на което изобщо не се наблюдават никакви отклонения в психиката.. Други проучвания показват, че не е необходимо да се правят прибързани заключения и напълно да се изключи възможността за увеличаване на агресията в резултат на приемането на AAS. С увереност можем да твърдим, че ако по принцип сте спокоен по характер, стероидите няма да Ви направят особено агресивен.

Зависимост от стероиди

 Физическата зависимост идва от наркотични, никотинови и алкохолни наркотици, които унищожават почти всичко в тялото - от черния дроб до мозъка. Но всички си мълчат. И това е напълно разбираемо. В този модерен мръсен свят почти всичко се решава с пари. Мълчанието също струва пари.

.Използването на анаболни стероиди много стимулира растежа на силовите показатели, помага за изграждането на качествена мускулна маса, повишава издръжливостта на организма и естествено всеки спортист който е взимал ААS не би искал да се раздели с онова, което е постигнал. От тази гледна точка, до известна степен, може да се говори за психологическа зависимост. Например, представете си, че ви е дадена възможност да летите. Бихте ли искали да се разделите с нея? Същото се случва и със стероидите. Много хора просто не разбират елементарните неща.

Привидно простата, безразсъдна употреба на анаболни стероиди, не само не помага да се изгради мускулна маса, но също така може да причини непоправима вреда на здравето. Тези неща трябва да бъдат добре разбрани.

ВирилизацияПроявление на мъжки, вторични полови белези, в резултат от активирането на андрогените в женското тяло.

Проявяването на вирилизация при жените води до изключително неприятни последици  (тялото и лицето се окосмяват допълнително, лицевите особености придобиват мъжки характер, клиторът става хипертрофичен, менструацията спира, мускулите и скелетът започват да се развиват в мъжки тип, мастните отлагания на бедрата и бедрата спират). Последните два фактора несъмнено са положителен ефект от използването на анаболно-андрогенни стероиди, но цената е много висока.

Вирилизацията, основно се проявява при жените поради използването на стероиди, които имат нисък анаболен индекс. В резултат на това се получава хормонална недостатъчност, нивото на тестостерон започва да надвишава значително нормата. Ето защо, преди да използвате AAS, трябва да мислите три пъти, но със сигурност  струва усилията. От всичко казано по-горе може да се каже със сигурност, че анаболните стероиди само индиректно показват своите странични ефекти, свързани с вирилизацията.

Гинекомастия

Развитието на гинекомастията е често срещано явление сред спортисти, които поради своята глупост пренебрегват основните правила за безопасност при използване на анаболни стероиди. Доброкачественото уголемяване на млечните жлези при мъжете се развива в резултат на приемането на стероиди, които са ароматизирани, т.е. те стават естроген, ако балансът между тестостерон и естрадиол е нарушен, а пролактинът и прогестогените могат да бъдат причина за гинекомастия.

Високите дози ароматизиращи стероиди и преди всичко всички тестостероновите естери, метантростенолони, метил тестостерон и прогестинови препарати и повишаващи пролактина (параболан, нандролон) действат индивидуално върху всеки спортист. Всичко зависи от количеството на ароматазния ензим, който превръща андрогените в естрогени, в периферните тъкани.

Зависимостта на доброкачественото уголемяване на млечните жлези на отделното лице от нандролон, тренболон, оксиметолон зависи пряко от чувствителността към прогестерон. Ако гинекомастията се появи, безполезно е тя да се лекува само по хирургичен път, поради което е необходимо да се приемат анти-естрогени (тамоксифен или кломифен) по време на стероидния курс, т.е. целта на спортиста е да предотврати, а не да лекува гинекомастия.

Има научни данни, които казват, че ефектът от анаболните стероиди ще бъде по-лош, ако приемате тамоксифен, чието действие се основава на блокирането на естрогенните рецептори.

Поради това ще бъде по-правилно да приемате лекарства по време на стероидния курс, които само възпрепятстват, а не блокират, естрогенните рецептори, като например, Анастрозол, Летрозол, Ексеместан. В края на курса започнете да вземате тамоксифен, поради факта, че по-добре възстановява собственото ниво на секреция на полови хормони, което ще бъде потискано от AAS.

Прекомерно натрупване на вода

По някаква причина, малко хора обръщат внимание на много сериозни странични ефекти, като например натрупването на излишна вода в организма. Използване на анаболни стероиди може да доведе до високо кръвно налягане, което от своя страна оказва негативно влияние върху сърдечно-съдовата система като цяло.

Този страничен ефект е като последица от неконтролирано повишаване на нивото на естрадиол и прогестерон в тялото.
За да не се натрупва излишна вода в тялото може да се използват анти-естрогени. Ако вече има прекомерно натрупване на вода в тялото, тогава диуретиците са тези, които могат да помогнат - например, фуроземид, спиронолактон.

Оплешивяване

Алопецията от анаболни стероиди заплашва само онези спортисти, които са генетично предразположени към нея. Всичко е свързано с ензима 5-алфа редуктаза, която превръща тестостерона в дихидротестостерон, което води до плешивост на главата. Например, обикновените хора, които не приемат анаболни стероиди и въпреки това са плешиви, имат натрупване ензима 5-алфа-редуктаза.

Това означава, че анаболните стероиди могат да ускорят процеса на плешивост, ако човек е генетично предразположен към това. Миноксидил (крем), Finasteride се използват като профилактика и лечение и също така използват при ниско-андрогенни курсове на стероиди.

Акнето

Повишените нива на естрадиол водят  до неприятните последици, каквото е акнето. Секрецията на себум се увеличава, космените фоликули се променят и това води до възпаления и акне. Борбата срещу акнето обикновено се състои в приемането на анти-естрогенни лекарства.

Акне по гърба на бодибилдъра

 Високо андрогенните лекарства може значително да увеличат концентрацията на 5-алфа редуктазата в кожата, и това също води до нарушаване дейността на мастните жлези под въздействието на дихидротестостерона. Ефективен срещу акнето е шампоанът "Nizoral",  препаратът Accutane, а също така и поддържането на чиста кожа.

В тази статия са изследвани почти всички най-вероятни странични ефекти от анаболни стероиди и са дадени препоръки за елиминирането им.

Изграждането на красиво, мускулесто, невероятно тяло е възможно именно заради използването на анаболни стероиди, но всичко трябва да се плаща в този живот.

Понякога заплащаме със здравето си. Но увреждането на здравето може да бъде различно. Когато знаете как работят стероидите, какви са те, как действат върху тялото, тогава можете да намалите до минимум всички странични ефекти.

Вашето здраве е във Вашите ръце и никой освен вас няма да се погрижи за това екипът на Bulsteroid.com ;)

Споделете статия:
Bulsteroid
bulsteroid@gmail.com
Работно време: 24/7