Кошница:  0 0.00 лв.

ПОДОБНИ ПРОДУКТИ

Pregnyl 5000 UI MSD

Pregnyl 5000 UI MSD

PREGNYL 5000 IU е хормонално лекарство с активното вещество - човешки хорионгонадотропин. Този хормо..

20.00 лв.

Clomiphene Citrate 24tab/50mg ANFARM HELLAS

Clomiphene Citrate 24tab/50mg ANFARM HELLAS

Clomiphene Citrate (кломифенцитрат) – антиестрогенен продукт. Този препарат се прилага ефективно за ..

20.00 лв.

Proviron Bayer

Proviron Bayer

Proviron - синтетиченно естрогенно лекарство, което се радва на голяма популярност сред културисти. ..

20.00 лв.

Clenbuterol 50tab/0,02mg Sopharma

Clenbuterol 50tab/0,02mg Sopharma

Clenbuterol (Кленбутерол) - лекарство, което се използва в медицината за лечение на бронхиална астма..

8.00 лв.

ПKT и препоръки за контрол на естрогена, прогестерона и кортизола по време курса и след него


Пиша този пост, след като съм прочел тонове  литература и съм се съобразил със съветите на видни членове на различни колегии. Просто искам да обобщя един куп полезни мнения, комбинирайки ги в едно и опростявайки използването на популярните вещества, контролиращи нивата на естрогена / прогестерона / кортизола и възстановяващи естественото ниво на тестостерона.

Накратко ще прегледам тези вещества и накрая на поста ще направя заключение. Няколко дефиниции преди началото:

● СЕРМ-и (селективни естроген рецепторни модулатори,): блокират определени рецептори на естрогена, в зависимост от лекарството, като в действителност не намаляват нивото на естрогена в кръвта. Естрогенът няма къде да отиде и трябва само да циркулира. Поради това действие Серм-ите ефективно влияят върху нивата на холестерола.

Имат негативен ефект върху IGF-1, така че при покачването на маса трябва да ги вземате само ако наистина се налага. Те са подходящи за потискане на гинекомастията. По-често се използват при пост курсовата терапия и по-рядко по време на курса. SARM от типа на   Нолвадекс  са широко използвани по време на ПКТ с цел нормализиране функцията на ХХТ (хипоталамус – хипофиза – тестиси).

● IA (инхибитори на ароматаза):   Има 2 вида IA. Тип 1 (суицидни инхибитори) се прикрепя към ензима на ароматазата и го блокира за постоянно. Тип 2 се конкурира с ензима, но не го унищожава. И двете са ефективни за значително намаляване на естрогена. И двете се използват в рамките на ПКТ и по време на курса.

Използва се главно, когато е необходимо да се намалят нивата на естроген, например при подготовка за състезание / загуба на тегло. Бъдете внимателни с намаляването на естрогена, тъй като силните IA може да имат отрицателен ефект върху нивата на холестерола. Също така ниските нива на естроген могат да причинят ставна болка, като потискат противовъзпалителния ефект на естрогена.

Може да повлияе неблагоприятно на либидото. Естрогенът играе важна роля в изграждането на масата и здравето на ставите, както е посочено по-долу в обяснението за "естроген".

● IR (инхибитори на редуктазата):   Тези лекарства блокират присъствието ензими на 5-алфа редуктаза. IR блокира действието на 5-алфа. Има 2 типа 5-алфа. Тип 1 5-алфа и тип 2 5-алфа. Различните ИР блокират един или и двата от 5- алфа. Основната причина, поради която някои хора приемат  ИР, е да предотвратят загуба на коса.

Тези лекарства са основни в борбата срещу алопецията. Проблемът е, че когато преобразуването на ДХT е блокирано, броят на наличните андрогени намалява и вашите постижения намаляват. Понякога хората говорят за намаляване на силата, проявления на агресия и промяна на тренировките.
 
● Естрогени:   Хормони номер 1, за които трябва много да се внимава. Много андрогенни-анаболни стероиди (AAS) се превръщат в естроген (по-специално Е2).  По време курса и след него нивото му се увеличава. Високите нива на естроген водят до гинекомастия, задържане на вода, натрупване на мазнини и др.

Естрогенът играе ключова роля в прогестероно-гинекомастията. Ние или блокираме своите рецептори чрез СЕРМи, или намаляваме продукцията му с помощта на ИА. Наблюдаваме нивата на естроген по време на курса или на ПКТ. Прекомерното намаляване на естрогена   уврежда кръвните липиди.

Ако те излязат извън контрол това ще доведе до такива странични ефекти като гинекомастия, задържане на вода и др. Естрогенът играе важна роля в нивата на ИФР-1. Той също така е полезен хормон при увеличаването на масата, което помага да се увеличи концентрацията на андрогенните рецептори (!). Неговото предимство се състои и в друго - действа като противовъзпалителен агент, което означава, че блокирането или значителното бързо  намаляване на неговото количеството  може да причини нараняване на ставите.

Очевидно различните нива на естроген имат различни цели и блокирането на действието или производството му не винаги е полезно. Обикновено, когато наддавате на килограми нивата на естроген се увеличават, но не и при гинекомастия или задържане на вода (което води до повишаване на кръвното налягане), и именно това се превръща в проблем.

При загуба на тегло, намаляване на задържането на вода с малко усилия (например, подготовка за състезание), естрогенът обикновено се намалява с помощта на ИА. Правилното хранене и упражнения ще помогнат привъзникнали  нежелани реакции поради високите нива на естроген.
 
Прогестерон:   Това не е  общоприетият прогестерон, който в действителност е здравен хормон, а става дума за прогестините, които действат върху неговите рецептори. Прогестини като Parabolan или Дека  (нор-9), може да повлияят върху неговите рецептори или да намалят нивото на прогестерона в кръвта. Честите нежелани реакции са гинекомастия и лактация. За да се борят с това, някои приемат блокери на прогестероновите рецептори или инхибитори на продукцията на пролактин.

● Кортизол:  третия хормон, хормона на стреса. При продължително увеличаване се натрупва мазнина. Това е причината за летаргия и промяна в настроението. Освен това той предизвиква постоянно желание да се яде. Кортизолът се забавя след края на стероидния курс, тъй като AAS го блокира по време на курса, като увеличава производството на кортизол и активния център на рецептора.

По мое мнение на това се обръща малко внимание. Той има специални функции в тялото, които са абсолютно необходими, като пример за това е неговият противовъзпалителен ефект.

Въпреки това, неговото увеличаване за дълго време го превръща в звяр, който поглъща мускулите. Най-важно е нивото на кортизола да се следи след курса, когато е забавено. Има няколко начина той да бъде контролиран и аз ще ги обясня по-долу.

Сега, когато сте освежили някои от определенията в паметта си, ето някои полезни вещества:

Селективни модулатори на естроген-рецептор 


● Нолвадекс (тамоксифен цитрат):   Нолвадексът е СЕРМ. Той селективно се свързва с определени естрогенни рецептори, като ефективно блокира естрогена и спира нежеланите ефекти, като например гинекомастията. Той НЕ понижава нивото на естроген в кръвта, а просто блокира свързването му с някои рецептори.

Регулира нивата на холестерола в кръвта. Той не потиска LH, блокира необходимите рецептори на естрогена и подпомага стабилизирането на ЧХГ. Предпазва  от намаляване чувствителността на тестисите към естествения LH. Нолва трябва да се приема с ХЧГ терапия, по 20 mg на ден, поради причината, за която вече споменах.

Може да се използва по време на курса, ако забележите признаци на гинекомастия. Той се използва главно за блокиране на задържането на естроген при излизане от курса и трябва да се използва до възстановяване на естественото производство на тестостерон.

Един недостатък, който трябва да се има предвид при приемането на Нолва е, че може да доведе до чувствителност на прогестероновите рецептори. Това означава, че когато използвате прогестини, като Дека или трен, може да станете по-чувствителни към прогестин-гинекомастия.
 
● Фазлодекс (Фулвестрант): одобрен за употреба през 2002 г. за лечение на рака на гърдата, различен е от останалите. Той се класифицира като регулатор на нивата на естрогенния рецептор. Предотвратява ефекта на естрогена върху неговия рецептор. Точно като Нолвадекса, той не е избирателен. В по-малка степен, той има същия ефект върху рецепторите на прогестерон. Произвежда се под формата на инжекции, по 250 mg на месец. Няма информация за ефекта върху кръвните липиди. Също така, лекарството е много скъпо.
 
● Кломид (кломифен цитрат): това лекарство също е CEРМ, почти идентично с Нолвадекс. Твърди се, че то е по-слаб блокер от Нолвa. Използва се главно повреме на ПКТ, обикновено за около месец. Прилага се след ЧХГ и извеждане на всички AAS от тялото. Като блокер е по-слаб от Нолва. Смята се, че бързо води до балансиране на връзката хипоталамуса-хипофизата-тестиси. Двете лекарства се използват по време на ПКТ. За разлика от Нолва, препаратът се свързва с различни рецептори. Има много противоречия по този въпрос, но все още няма убедителни доказателства, че не е препоръчително да се включи вПКТ. Обикновено се използва доза около 100 mg на ден.
 
● Фарестон (торемифен цитрат): второ поколение СЕРМи. Одобрен за употреба през 1997 г. Химическият състав е подобен на Нолва и Кломид, но е по-малко мощен. Фарестонът може да има силен положителен ефект върху нивото на холестерола в кръвта. Ако имате проблеми стова,  изборът на лекарството си струва. Прилагайте по около 60 mg всеки ден.
 
● Евиста (ралоксифен): нов СЕРМ.  Показано е, че Евиста е блокер в тъканите на гърдата, но действа като рецепторен агонист в костната тъкан (за разлика от Нолвадекс). Увеличава плътността на костната тъкан. Приемат се по около 60 mg на ден. Евиста може да бъде много ефективен препарат, тъй като регулира  нивата на холестерола в кръвта (като Нолвадекс). Предполага се, че Eвиста има по-мощен блокиращ ефект на гинекомастията, отколкото Нолвадекса.
 
● Циклофенил: почти като Нолвадекс, също СЕРМ. Той се използва по около 600 mg на ден, като действието му е по-слабо. Добра алтернатива на Нолвадекс той е недостъпен, но като цяло не е изход.

IA (инхибитори на ароматаза)


● Теслак (тестолактон):   първо поколение стероидни ароматазни инхибитори. Подобно на убийствената ИА, той постоянно се прикрепя към ензимите на ароматазата. Вземайте максимум по 250 mg на ден. Той не е толкова силен, колкото новите ИА, но някои все още предпочитат да го приемат. Той  може да намали естрогена с 50%. Като стероидна структура, той няма анаболен ефект.
 
● Аромазин (екмеместан): Той се класифицира като тип 1 убийствени ИА. Той се свързва с ензимите на ароматазата и ги убива. Ефективен за намаляване на естрогена до 85%. Още веднъж: трябва да наблюдавате нивата на холестерола в кръвта. Основно се използва при загуба на маса при желани ниски нива на естрогена. Аромазинът   помага за увеличаване на костната плътност. Клиничната доза е от около 25 mg на ден, но е доказано, че 2,5 mg също могат да бъдат ефективни.
 
● Лентарон (Форместан): Тип 1 убийствени ИА. Лентаронът не се класифицира като лекарствен продукт, той може да се дава без рецепта, като добавка. Не е толкова силен, колкото третото поколение ИА ( Аримидекс ,   фемера). Намалява нивото естрогена до 60%. Произвежда се под формата на инжекции,  като дозата е от около 250 mg на всеки 2 седмици. Поради лошата биологична стойност, дневната доза за перорално приложение е около 250 mg.
 
● Аримидекс (Анастрозол): Широко използван тип 2 ИА.  Ефективно понижава нивото на естрогена в кръвта до 80%. Одобрен през 1995 г. за борба с рака на гърдата. При доза от 1 mg на ден, той показва ефективността си при регулиране на естрогена по време на курса или при ПКТ.

Той е полезен за ограничаване на ефектите от ароматизацията на AAS повреме на курса или при ПКТ. Нолвадексът в комбинация с аримидекс показва своята ефективност. В този случай, суицидните инхибитори ще се справят по-добре, както при ПКТ. Той също така се нарича L-dex, поради течната форма на освобождаване.
 
● Фемера (Летрозол): Летро е също така конкурентен ИА тип ІІ. Като сравнително ново лекарство, той се е доказал ефективно за намаляване на естрогена чрез блокиране на ароматазния ензим. Дозата обикновено е 2,5 mg на ден, но обикновено дози под 0,5 mg също могат да бъдат ефективни.

Клиничните проучвания показват, че Фехмер намалява нивото на естроген със 75-78%, понякога до 95%. Отново внимавайте за кръвните липиди (холестерол),  да не излязат извън строя. Възможен е ефект на рикошет на нивата на естрогена, когато използвате Летро.

Контрол на кортизола

 
● Цитадрен (аминоглутетимид): лекарството има способността да намалява кортизола при високи дози (1000 mg на ден) и действа като ИА при ниски дози (250 mg на ден). Ефектът върху кортизола е краткотраен, ако не се приема няколко дни подред. Много намалява нивото на естроген, до 90%. Големите дози имат дълъг списък от странични ефекти. По-ефективен е като ИА.
 
● Митразапин: използва се за намаляване на нивото на кортизола. Той също може да бъде ефективен при регулирането на кортизола. Йохан отбелязва, че може да причини някои психологически странични ефекти. Например, може да се почувствате като зомби.
 
● Цитидин (фосфатидилсерин): Той също се използва за намаляване на кортизола, но е ефективен само  30%. В цитидина има и други съставки освен фосфатидилсерина. Фосфатидилсеринът е единствената доказана съставка за понижаване на кортизола, доколкото знам.Ефективната доза е 800 mg на ден фосфатидилсерин като съставка.
 
● Релакоре: Коктейл от билки, витамини и минерали, който не се отпуска с рецепта, и който се очаква да намали количеството на кортизола в кръвта. Малко съм скептичен към него, тъй като четох някъде, че може да увеличи естрогена. Приемал съм го малко..
 
● Витамин С: При доза от 1,5 грама на ден, той може да има пагубен ефект върху кортизола, да не говорим за другите му полезни свойства.

Заместителна терапия на LH - лекарства, които стимулират тестостерона


● ЧХГ (Човешки хорион гонадотропин): ЧХГ замества естествения LH (лутеинизиращ хормон). LH се произвежда от тялото, за да сигнализира на тестисите за производството на естествен тестостерон. Нивата на LH намаляват с приемЧХГ по време на курса предотвратява намаляването на тестисите, като по този начин ускорява ПКТ.

Приемането на Нолва в комбинация с ЧХГ ще помогне да се спре влиянието на ЧХГ върху чувствителността на тестисите към естествения LH. По мое мнение всеки стероиден курс / ПКТ трябва да включва ЧХГ.

На мен ми беше препоръчително да взимам по 500 IU ED ЧХГ през целия курс, но въз основа на практическия си опит не съм сигурен, че това е най-правилното. Най-подходящият начин за приемане на ЧХГ е да го вземете през последните няколко седмици от курса във високи дози, например 500 IU ED.

Номерът е да спрете използването на ЧХГ само когато последният ААС бъде изведен от тялото ви. Така че, 3 седмици преди да се премахне последният етер от кръвта, ще започнете да приемате комбинация от ЧХГ / Нолва. ЧХГ  (Прегнил) в доза от около 500 IU ED и Нолва 20 mg ED.

Това се прави преди началото на Нолва / аромазин ПКТ и продължава няколко седмици.   Вземайте ЧХГ винаги в комбинация с Нолва. Тя е много ефективна. Бъдете внимателни, тъй като не трябва да  предозирате ЧХГ. Нужно е и да се проверява чувствителността на тестисите към LH.   Периодът на действие на ЧХГ е 3 дни. Витамин Е е усилвател, прочетете по-долу:

● Витамин Е: както ми посочи Антъни Робъртс, витамин Е увеличава отговора на ЧХГ. Това може да бъде полезно при ниски дози ЧХГ, които използваме, за да избегнем свиването на тестисите. Дозата ЧХГ може да бъде 1000 IU.

Регулиране на прогестерона


● Лилопристон, Онапристон: блокери на прогестерон. Твърди  се, че те са по-безопасни и вероятно по-ефективни от RU-486 за блокиране на прогестерона. Те са разработени след RU-486, в опит да се направят по-ефективни и по-малко тежки лекарства за блокиране на прогестерона.
 
● Достинекс (каберголин), бромо (бромокриптин), В-6: Прилага се при странични гинекомастични ефекти от Дека / Трен. Този вид гинекомастия се свързва с прогестерона и неговите рецептори. Трен / Дека могат да действат върху прогестероновия рецептор като прогестини и могат да увеличат пролактина в кръвта (предизвикващ лактация). Тези лекарства спират производството на пролактин в хипофизната жлеза. Той също така помага да се контролират нивата на естроген в комбинация с ИА, тъй като не е доказано, че само прогестините не са причина за гинекомастия.
 
● RU-486 (Мифепристон - хапче за аборт): това лекарство има способността да блокира естрогена, прогестерона и кортизола. То се понася добре, а може би не. Бих искал да науча повече за него, тай като че често се прилага в света на бодибилдинга. По време на ПКТ  се използва за блокиране на кортизола и прогестерона. Силен препарат, който може да бъде добър избор, но ми трябват повече доказателства и обратна връзка от опитни потребители на RU-486. Ако искате да научите повече за това, прочетете тази публикация: RU-486 - Мифепристон (хапче за аборт)

ИА (5-алфа редуктазни инхибитори)


● Проскар (Финастерид): на първо място това е 5-алфа-блокер  тип 2. Това означава, че приемането на големи дози тестостерон води до увеличаване на превръщането на тестостерона в ДХТ в някои части на тялото, което може да доведе до загуба на коса и увеличаване на простатата. Именно тук най-често се срещат  ензимите   5-алфа тип 2. Препаратът няма да работи без преобразуване срещу ААС, които по своето същество са силни андрогени.  AAС, като Трена, все още ще имат високи андрогенни свойства. Прилагайте до 5 mg на ден.

● Аводарт (Дутастерид): е подобен на Проскар, но е по-нов и по-ефективен  за блокирането на ефекта на ДХT върху скалпа или простатата, както и върху кожата, като ефективно намалява акнето. Това се дължи на факта, че Аводарт ще блокира ензимите от 5-алфа тип 1 и тип 2, обхващащи по-проблематични области на излагане на ДХТ. Предлага се в капсули от по 0,5 mg. Одобрен е за употреба през 2002 година.

Фет- бърнъри, анти-катаболици

 
Клен (Кленбутерол): Кленбутеролът е   бронходилататор. Всеки знае, че  кленът се използва за изгаряне на мазнини. Защо го споменах в списъка с лекарства за ПКТ? Поради своите анти-катаболни свойства. Кленът може да намали ефекта на AAS повреме на курса, така че аз лично не го вземам в този период.

Въпреки това, той засяга нивата на кортизола. По време на курса, при правилно хранене, кортизолът не е голям проблем. AAС увеличава производството на кортизол и увеличава активността на рецепторния център. Което означава, че когато завършите курса, кортизолът, както и естрогена, се натрупва. Това е част от "катастрофата", която често се пренебрегва. Съобщава се, че блокирането на кортизола по време на ПКT ускорява загубата на мазнини. Предполага се, че Кленът има ефекта на блокера на кортизола.

По този начин, способността му да изгаря мазнините, неговият анти-катаболитен ефект на блокиране на кортизола до желаното ниво на хормони, се постига в периода на ПКТ. Що се отнася до мен, има смисъл да приемаме Кленбутерол при ПКТ, за да постигнем желаното ниво на хормони, освен това също така изгаря мазнините в процеса.

РЕЗУЛТАТИ И ПРЕПОРЪКИ

 
Всички AAС дори и в малки дози могат да потиснат системата  хипоталамус-хипофиза-тестиси, като по този начин намаляват естественото производство на LH. Факторите, които засягат способността на човека да се възстанови след това са: генетика, продължителност на курса и вид стероиди.

Някои хора са щастливци и бързо се възстановяват  без лекарства, но мнозина все още се нуждаят от тях, за да избегнат катастрофата - загуба на мускулна маса / сила. В наш най-добър интерес е да приложим подходящите лекарства в ПРАВИЛНИТЕ дози, за да сведем до минимум нежеланите реакции (напр. Подуване на корема), бързо изграждане и поддържане на мускулна маса по време на курса.

Повечето от нас могат да използват 2 или 3 препарата, за да намалят страничните ефекти, бързо да възстановят и консолидират постиженията, над които са работили.

Високите нива на AAС (и следователно високи нива на естроген / прогестин) може да изискват по-интензивен контрол на хормоните и по-интензивна ПКТ. Не забравяйте, че се стремим да достигнем до определено ниво на естроген, прогестерон, кортизол и тестостерон. По време на ПКТ, се опитваме да се постигне баланс на системата хипоталамос-хипофиза-тестиси, в резултат на нормално FSH (фоликулостимулиращ хормон) и LH (лутеинизиращ хормон). Запазването на трудно постигнатите резултати е наш приоритет.
 
Накратко, ние обикновено прилагаме: ИА -  по време на  курса за изсушаване или понижаване на естрогена поради чувствителността към него (ако е необходимо). Той се приема по време на ПКТ по същата причина и помага връщането  към хомеостазата.

През периода на ПКТ обикновено се използва заедно със СЕРМи. СЕРМи – служат за блокиране на естрогена по време на курса(ако е необходимо) или за подпомагане на оста на хипоталамуса-хипофизата-тестисите по време на ПКТ (най-често срещаната употреба). По време на ПКТобикновено се използва в комбинация с ИА.
 
● ЧХГ – използва се за предотвратяване на намаляването на тестисите по време на курса или за насърчаване на бързия им растеж. По време на ПКТ обикновено се използва в комбинация с ИА и СЕРМи, след извеждане на последния AAС от тялото. Приемът се спира няколко седмици преди да започне приема на СAРМ-и или ИА.

Имайте предвид, че това са общоприети ориентири, всеки има свои собствени предпочитания. Надявам се, че тази публикация ще помогне на новодошлите, които преживяват тежки моменти в търсене на необходимата информация сред голямото й разнообразие ... тази публикация ще бъде актуализирана, докато научавам нова информация ... правя предложения. Ако имате въпроси моля задавайте ги на емайла.

Статията е написана от Стефан Петров консултант в онлайн магазин - bulsteroid.com

Наслаждавайте се!

Споделете статия:
Bulsteroid
bulsteroid@gmail.com
Работно време: 24/7