Кошница:  0 0.00 лв.
По време на генериране на повишени дози от адреналин, тялото е в състояние да работи при максимална мощност. Но необходимо ли е това за спорта? И присъщи ли са последици от високо кръвно по време на тренировка?
 
Известно е, че надбъбречните жлези са отговорни за освобождаването на адреналин в кръвта. Това става в момент, когато човек е в стресова ситуация, и основните емоции, които допринасят за неговата изолация са страх и гняв. Когато кръвта навлиза в голямо количество от този хормон, тялото започва да работи в трансцендентален режим. Също така, едновременно с адреналина започва активен подбор на голям брой други хормони, сред които са кортизол и растежен хормон.

Ефекти на адреналин върху организма

В момента на освобождаването на адреналин в кръвта се усеща повишено кръвно налягане, ускорен сърдечен ритъм, и твърдата тъкан започва да абсорбира кислород. В допълнение, тя увеличава мозъчната активност и хората могат бързо да взимат важни решения в стресова ситуация. Без съмнение, това усещане не може да бъде забравено. Всеки, който поне веднъж е преживял повишен адреналин и чувство, свързани с този процес, еуфория, се опитват да изпитат тези емоции отново. Ето усещанията от „вкалчето на ужасите” е толкова популярно.

Всички промени, които настъпват в тялото по време на отделянето на адреналин, са следните:


● Мобилизира нервната система;

● За да се предотврати загуба на кръв се стесняват малките капиляри;

● Увеличава сърдечния ритъм;

● Повишената консумация на мазнини, за да се извлече допълнителна енергия;

● Повишена способност на кръвта да се съсирва.

Както се вижда от описаните по-горе, адреналина в много отношения е защитна функция на хормона. В стресова ситуация, той е много положителен. Въпреки това, фактът, че този хормон може да ускори разграждането на мазнините, се поставя в топ препаратите използвани от спортисти.

Адреналин в спорта

Повечето експерти смятат, че хората трениращи даден спорт отделят повече хормон по естествен път. Генерирането на адреналин в организма се провежда непрекъснато, и този процес може да се увеличи с така наречената "спортна злоба". Почти всеки човек като дете се е занимавал с някакъв вид спорт и нему е чуждо осещането на адреналина.

По време на състезание, е най-лесно да се осети повишения адреналин. В същото време хормонът може да увеличи ефективността на тренировките, защото умишления прилив на адреналин е голям. Тези, които искат да изградят мускул прибягват до увеличаване на хормона в кръвта изкуствено.

За тази цел има специални препарати, които могат да помогнат за това. По този начин, можем да кажем, че адреналинът и упражненията са свързани само на ниво съзнание. В момента, когато един спортист е "ядосан" се усеща треска от адреналин.

 

Адреналин и хранене

По време на всяка тренировка един спортис усеща прилив на естественния хормон. Този процес не може да се наблюдава, но при високи нива в кръвта на адреналин метаболизма се ускорява, което води до голяма консумация на енергия. Добавените запаси, които можете да използвате с различни храни се изгарят доста по-бързо.

В крайна сметка, процесът на отделяне на хормона по време на силно физическо натоварване също се увеличава.

Това се дължи на факта, че когато човек започва да се уморява, тялото възприема такива натоварвания като заплаха и започва да произвежда повече "хормона на стреса." След метаболизъма се свързват защитните механизми на организма и всички промени като цяло (биохимия).

Обикновено това състояние се проявява след 30 или 40 минути от началото на активната тренировка и след това продължава за около един час след приключването и.
 
През този период, тялото изразходва не само много мазнини и въглехидрати. По време на първия час след приключване на тренировката, всички спортисти консумират въглехидрати (храна) за възстановяване на мускулната тъкан, което води до растеж.

В допълнение, всяка следваща тренировка става по-ефективна при изгарянето на мазнините. Много е важно след тренировка, да се приема някаква храна, защото по този начин се намалява ефекта на хормоните на стреса върху организма. В противен случай, процесът ще забави възстановяването на мускулната тъкан, както и ефективността на тренировките ще падне рязко.
Приемайте храни, богати на въглехидрати.

Те спомагат за освобождаването на инсулин, което намалява влиянието на адреналин и кортизол. Също така, поради инсулин излишната глюкоза се прехвърля в нови "резерви", а не под формата на мазнини и гликоген.

 

Какви ползи или вреди може да донесе на тялото адреналина

Както бе споменато по-горе, адреналинът е основно предназначен за подготовка на тялото, за изправяне срещу стресови ситуации. Благодарение на него, хората стават все по-активни, стимулират мозъка и нервната дейност, защото броя на белите кръвни клетки и тромбоцитите в кръвта се увеличават.

Като цяло, тялото навлиза в процес „промяна”. Въпреки това, адреналина може да донесе и дадени вреди.
Първо, повишеното налягане се отразява неблагоприятно на сърцето. Ако размерът на адреналин в кръвта се увеличава често, това може да бъде една от причините за аритмия.
 
Второ, адреналинът е много силен материал и тялото доста трудно издържа на натоварването, което получава в този момент. За да го намали то започва да освобождава норепинефрин, който след това придава обратния ефект. Когато действието на адреналина работи, норепинефрина все още продължава да е в кръвта, и там идва състояние на празнота и релаксация. Колкото по-дълго сте в стесово състояние, толкова по-дълго ще бъде неговото "объркване".
На трето място, и най-важното е, че дългосрочните ефекти на адреналина се изчерпват в надбъбречната жлеза.

Това е един много опасен процес. В медицината, има дори специален термин за това - остра надбъбречна недостатъчност. Последиците от това състояние могат да бъдат много тежки.

 

Адреналин и вълнение

За еуфорията, която се извършва в момента на освобождаване на големи количества хормон, е известна на мнозина. Хората, които участват в екстремни спортове изпитват това състояние много често. В медицината, понякога се използва терминът "адреналинно пристрастяване".

Тези чуства са почти невъзможни да се забравят и някои започват да търсят възможност да минат през тях отново.

Разбира се, най-ефективният начин за това са екстремните спортове. Обърнете внимание например, при скачане с парашут потока на адреналин е умопомрачителен. Има и специални лекарства заповишаване на нивото на адреналина, но там вече е доста по-различно.

Споделете статия:
Bulsteroid
bulsteroid@gmail.com
Работно време: 24/7