Кошница:  0 0.00 лв.

Genotropin (Somatropin) хормон на растежа

В наличност
36 единици - писалка
Фармакологични свойства Genotropin 36ui Genotropin съдържа синтезиран с помощта на рекомбинантни технологии соматропин, идентичен с човешкия растежен хормон. Соматр
виж повече +
319.00 лв.
Описание
Фармакологични свойства Genotropin 36ui

Genotropin съдържа синтезиран с помощта на рекомбинантни технологии соматропин, идентичен с човешкия растежен хормон. Соматропинът е мощен метаболитен хормон, който влияе върху обмена на липидите, въглехидратите и протеините. При деца с недостатъчен ендогенен растежен хормон, соматропинът укрепва и ускорява линейния растеж на скелета. При възрастни и деца, соматропинът поддържа нормална структура на тялото, стимулира мускулния растеж и стимулира метаболизма на мазнините.

Висцерната мастна тъкан е особено чувствителна към соматропин. В допълнение към стимулирането на липолизата, соматропинът намалява приема на ТГ в мастните депа. Соматропинът увеличава серумната концентрация на инсулиноподобния растежен фактор ИРФ-1 и ИРФ-свързващия белтък ИРФСБ-3. В допълнение към горните свойства, можем да добавим следните ефекти на соматропин или в нашия случаи ГЕНОТРОПИН:
 
 Липидна обмяна
Соматропинът (Genotropin) стимулира LDL рецепторите в черния дроб и засяга профила на липидите и липопротеините в кръвния серум. Общата цел на растежния хормон при пациенти с дефицит на растежен хормон води до намаляване на серумната концентрация на LDL и аполипопротеините. Може също така да се получи намаляване на общото ниво на холестерола.

 Обмен на въглехидрати
Соматропинът увеличава нивата на инсулина, но нивата на кръвната глюкоза на гладно обикновено не се променят. Децата с хипопитуитализъм могат да имат хипогликемия на гладно. Соматропинът спира това състояние.

 Обмяна на вода и сол
Липсата на растежен хормон е свързана с намаляване на обема на плазмата и тъканната течност. И двата показателя се повишават бързо след лечение със соматропин. Соматропинът (генотропин писалка) стимулира задържането на натрий, калий и фосфор в организма.

 Костен метаболизъм
Соматропинът стимулира метаболизма на костната тъкан. При пациенти с дефицит на растежен хормон и остеопороза, продължителното лечение със соматропин води до възстановяване на минералния състав и костната плътност.

 Физическо представяне
Лечението със соматропин – генотропин увеличава мускулната сила и физическата издръжливост. Соматропинът също увеличава сърдечния дебит, но механизмът на този ефект все още не е изяснен. Определена роля в това може да се изиграе от намаляването на OPSS.

 Психически статус
При пациенти с дефицит на растежен хормон умственият капацитет и психичното състояние могат да бъдат нарушени. Соматропинът увеличава жизнеността, подобрява паметта и влияе върху баланса на невротрансмитерите в мозъка.

Както при здрави индивиди, така и при пациенти с дефицит на растежен хормон, се абсорбира приблизително 80% от инжектирания генотропин. След SC прилагане на лекарството в доза от 0.1 МЕ / kg, максималната концентрация в кръвната плазма (13-35 ng / ml) се достига след 3-6 часа.

Полуживотът след инжектиране на Genotropin 36 при пациенти с дефицит на растежен хормон е средно 0,4 часа, при п/к въвеждане - 2-3 часа Абсолютната бионаличност на Genotropin при п/к въвеждане не се различава при мъжете и жените.
 
Показания при употреба на Genotropin

При нарушаване на растежа с недостатъчна секреция на растежен хормон; нарушение на растежа при синдром на Shereshevsky-Turner; нарушение на растежа в пубертетния период при хронична бъбречна недостатъчност. Дисплазия (стандартно отклонение ≤ -2,5  растеж и стандартно отклонение от генетично обусловения растеж ≤ -1) при деца, родени с много нисък ръст и маса при отклонение повече от 2 и невъзможност да се навакса ръста на връстниците (стандартното отклонение на темпа на растеж ≤0 през последната година), до достигане на 4-годишна възраст. Намаляване на растежа при синдром на Prader-Willi с цел подобряване на растежа и структурата на тялото. Диагнозата на синдрома на Prader-Willi трябва да бъде потвърдена чрез генетични тестове.

Възрастни - Genotropin се използва като заместителна терапия при пациенти с тежка недостатъчност на растежен хормон, свързана с множествен хормонален дефицит поради известна патология на хипоталамуса или хипофизата и при пациенти с дефицит на най-малко един от хормоните на хипофизата, с изключение на пролактин. Такива пациенти трябва да преминат подходящ динамичен тест за определяне наличието или отсъствието на дефицит на растежен хормон.

Пациентите, при които е възникнал дефицит на растежен фактор в детска възраст, трябва да бъдат изследвани повторно, за да се установи дали след края на растежа си могат да произвеждат хормона на растежа. При пациенти с висока вероятност от дефицит на хормона на растежа, чието стандартното отклонение на IGF-I ≤ -2 без допълнителен растежен хормон продължава в рамките на 4 седмици, се счита за достатъчно основание за диагностициране на дефицит на растежния хормон. При други пациенти е достатъчно провеждането на анализи на IGF -1 и тест за стимулация на растежния хормон.
 
Приложение и употреба на Genotropin

Дозата на лекарството се избира индивидуално за всеки пациент, в зависимост от масата и площта на тялото. Genotropin 12 Mg – 36 единици (както е в нашия случаи) се инжектират чрез използване на Genotropin Pen инжектор (който може да видите на снимките). След като касетата се вкарва в инжектора, разреждането на лекарството се извършва автоматично. Инжекционна касета Genotropin Pen се състои от две секции. Предната част на патрона съдържа лиофилизиран прах, гърбът е разтворител. При разреждане на лекарството разтворът не бива да се разклаща. За да се предотврати липоатрофия, също така мястото на инжектиране трябва да се променя.
 
Дозировка Genotropin pen 36ui

ПРИ УПОТРЕБА В СПОРТА - обикновено препоръчваната доза е 0.07-0.10 IU / кг (0,025-0,035 мг / кг) на ден или 2,1-3,0 IU / m2 (0.7-1.0 мг / м2) на ден. Съобщено е за употребата на лекарството в по-високи дози.

И както следва – дозировка за лечение на различни болести като: Разстройство на растежа при синдрома на Шерешенски-Търнър -препоръчителна доза е 0.14 IU / кг (0.045-0.050 мг / кг) на ден, или 4.3 IU / m2 (1,4 мг / м2) на ден.
Разстройство на растежа при хронична бъбречна недостатъчност- препоръчваната доза е 4.3 IU / m2 (1.4 mg / m2) на ден (приблизително 0.14 IU / kg (0.045-0.050 mg / kg) на ден).

В случай на недостатъчна скорост на растеж може да се наложи по-висока доза. След 6 месеца лечение може да се наложи коригиране на дозата. Нарушения на растежа при раждане на деца с ниски ръст и тегло -обичайната препоръчителна доза е 0,035 mg / kg телесно тегло на ден (1 mg / m2 телесна повърхност на ден) до достигане на остатъчния растеж. След първата година лечението трябва да бъде преустановено, ако стандартното отклонение на скоростта на растеж е ≤ +1. Лечението трябва да се прекрати, ако темпът на растеж е по-малко от 2 cm / година и възрастта на костите по-голяма от 14 години за момичета и 16 за момчета (посочете, ако е необходимо), което съответства на възрастта на закриването на растежа зони в епифизата на костите.

Разстройства на растежа при синдром на Prader-Willi, за да се подобри растежа и структурата на тялото - обичайната препоръчителна доза е 0,035 mg / kg телесно тегло на ден или 1 mg / m2 телесна повърхност. Не трябва да се надвишава дневната доза от 2,7 mg. Genotropin не трябва да се използва при деца с темп на растеж по-малък от 1 см / година и на възраст, когато започва затварянето на зоните на растеж в епифизите на костите.
 
Употреба на Генотропин при възрастни с дефицит на растежен хормон

При пациенти, които продължават терапията с растежен хормон след DGR в детска възраст, препоръчваната доза е 0,2-0,5 mg / дневно. Дозата трябва постепенно да се увеличава или намалява, в зависимост от нуждата на пациента, която се определя от концентрацията на IGF-I. Ако DGR произхожда от лечение, на възрастните се препоръчва да започнат с ниска доза 0,15-0,03 мг / ден, постепенно увеличаване на дозата, като се вземе предвид клиничния ефект, който се определя от концентрацията на IGF-I.

И в двата случая целта на лечението е да се постигне концентрация на IGF-I в рамките на 2 стандартни отклонения от възрастовата норма. Пациенти с концентрация на IGF-I в рамките на нормалното в началото на лечението, са избрани като Genotropin доза, за да се постигне увеличаване на концентрацията на IGF-I до горната граница на нормата, но не повече от 2 стандартни отклонения. При избора на доза трябва също така да вземете предвид клиничния ефект и нежеланите реакции. Доказано е, че при някои пациенти с DGR, въпреки добрия клиничен отговор, нивото на IGF-I не се нормализира. Не се препоръчва на такива пациенти да увеличат дозата. Дневната поддържаща доза само от време на време може да надвишава 1,0 mg на ден.

При жените може да са необходими по-високи дози, отколкото при мъжете, тъй като мажът е по-податлив на IGF-I с течение на времето. Това означава, че за жените, особено тези, които получават орална заместителна терапия, съществува риск от развитие на недостатъчен клиничен ефект, а при мъжете - прекомерно. Корекцията на дозата на Genotropin трябва да се извършва на всеки 6 месеца. Тъй като физиологичното намаляване на производството на растежен хормон настъпва с възрастта, може да е необходимо да се намали дозата на Genotropin.

В този случай трябва да приложите минималната ефективна доза. При пациенти над 60 години терапията трябва да започне с доза от 0.1-0.2 mg на ден, като дозата трябва да се увеличава бавно в зависимост от индивидуалните нужди на пациента. Трябва да се използват минимални ефективни дози. Ежедневната поддържаща доза при тези пациенти рядко надвишава 0,5 mg.
 
 
Противопоказания – Genotropin 36 единици

Genotropin не трябва да се прилага, ако има данни за туморен растеж. Антитуморната терапия трябва да бъде завършена преди започване на лечението с Genotropin. Лекарството не се предписва като стимулант за растеж при деца със затворени зони за епифизерен растеж на тръбни кости.

Лечението с Genotropin е противопоказано при пациенти, които са в критично състояние, в резултат на сърдечна операция или операция на коремната кухина, множествена травма и остра дихателна недостатъчност. Свръхчувствителност към активното вещество или към други компоненти на лекарството.
 
Странични ефекти

Дефицитът на извънклетъчен флуид е типичен за пациенти с дефицит на растежен хормон. След започване на лечението с Genotropin този недостиг бързо се елиминира. При възрастни пациенти, типичните странични ефекти са в резултат от задържане на течности, като например периферен оток, спазми на долните крайници, артралгия, миалгия и парестезия (≥1 случая на 100 и по-малко от 1 случай на 10 случая). Тези явления обикновено са леки или умерени, възникват през първите месеци на лечението, тежестта им намалява спонтанно или след намаляване на дозата на лекарството. Честотата на тези нежелани реакции зависи от дозата, която се прилага, възрастта на пациентите и др. При децата тези нежелани реакции са редки (≥1 случая на 1000 и 1 на 100 случая).

При деца може да се наблюдават преходни кожни реакции на мястото на инжектиране (≥ 1 случая на 100 и около 1 случай на 10 ). В редки случаи се развива доброкачествена вътречерепна хипертония (≥1 случая на 10 000 и 1 на 1000 случая). Няколко пациенти, които са приели генотропин, са показали образуване на антитела срещу него; тяхната свързваща активност е ниска и като цяло няма клинично значение. Има случаи на намаляване на нивото на кортизола в серума, вероятно свързано с действието на соматропин върху транспортните протеини.

Рядък страничен ефект е миозитът, който може да бъде причинен от действието на консерванта m-крезол, който е част от Генотропина. В случай на миалгия или повишена болка на мястото на инжектиране, трябва да се приеме миозит. Ако се потвърди, е необходимо да се използва дозирана форма на Genotropin без m-крезол.
 
Специални инструкции при утпореба на Генотропин

Преди началото на лечението е необходимо да се провери наличието на дефицит на растежен хормон. Соматропинът може да предизвика резистентност към инсулин, поради което пациентите трябва да бъдат наблюдавани, за да се открие възможно намаляване на глюкозния толеранс.

Пациентите със захарен диабет може да се наложи да коригират дозата на хипогликемичните лекарства.
В резултат на лечението със соматропин се активира преминаването на Т4 хормон в T3, което води до по-ниска серумна концентрация на Т4 и увеличена концентрация на Т3. Обикновено нивата на тези хормони в периферната кръв остават в нормални граници, но ефектът на растежния хормон може да доведе до проявата на хипотиреоидизъм при пациенти с латентен субклиничен хипотиреоидизъм. Напротив, при пациенти, получаващи тироксин като заместващо лечение, може да се развие умерен хипертиреоидизъм.

В тази връзка, се препоръчва да се изследва функцията на щитовидната жлеза след лечението със соматропин и след промяна на дозата.
При вторичен дефицит на растежния хормон, причинен от лечение на рак, се препоръчва да се обърне внимание на евентуални признаци на рецидив на тумора.
При пациенти с ендокринни нарушения, включително дефицит на растежен хормон, по-често са маркирани разместване на главата на бедрената кост. Децата, приемащи растежен хормон и които куцат, трябва внимателно да бъдат изследвани.

Лечение с Genotropinom се назначава само онези пациенти с CRF, при които бъбречната функция е намалена с повече от 50%. За потвърждаване на нарушенията на растежа този показател трябва да бъде наблюдаван в рамките на една година. По време на лечението със соматропин е необходимо да се продължи консервативното лечение на бъбречната недостатъчност.
Ефективността на Genotropin при лечението на пациенти, които са в критично състояние след сърдечна операция или операция на коремната кухина, множествена травма и остра дихателна недостатъчност, е проучена в две плацебо-контролирани проучвания при 522 пациенти.

Смъртността сред пациентите, получаващи 16 или 24 IU (5.3 или 8 mg) дневно, е по-висока от тази при плацебо групата (съответно 41.9 и 19.3%). Въз основа на тази информация на пациентите от тази група не трябва да бъде предписван генотропин. Клиничният опит с употреба по време на бременност е ограничен. Проучванията при животни не са показали нежелани ефекти върху плода, което, обаче, не означава, че подобни резултати се получават с растежния хормон при хората, така че по време на бременност трябва ясно да се прецени необходимостта от назначаване на лекарството и потенциалните рискове, свързани с него.

Надеждна информация за възможността за отделяне на пептидни хормони в млякото няма, обаче при всички положения, усвояването на цялостен протеин в храносмилателния тракт на детето е изключително малко вероятно.

 
Взаимодействие

Генотропинът може да увеличи клирънса на съединения, метаболизирани от цитохром Р450 3А4 (полови хормони, кортикостероиди, антиконвулсанти и циклоспорин). Клиничното значение на този ефект не е проучено. Също така за по-голям ефект е препоръчително да се комбинира с анавар или някакав тип тестостеронов естер, като пропионат например. Предозиране с генотропин - Острото предозиране може да доведе до развитие на хипогликемия, последвана от хипергликемия. Хроничното предозиране може да причини прекомерен растеж.
 
Условия за съхранение на писалка генотропин

На студено място (при температура 2-8 ° C), защитено от светлина. Неразреденият разтвор може да се съхранява извън хладилник (12-25 ° C) в продължение на 3 седмици.
Отзиви (0)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
Bulsteroid
bulsteroid@gmail.com
Работно време: 24/7