Забранени Субстанции

Няма добавени продукти в тази категория.
Анаболните андргенни стероиди (ААС) са фармакологични ергогенни средства, синтетични производни на мъжкя полов хормон тестостерон. Холестеролът е органично съединение, което се явява основна суровина за производството на половите хормони в човешкото тяло. Върху синтеза на мъжките и женски полови хормони влияние оказват хипотоламусния гонадотропиненрилийзинг хормон ( GnRH) и хиофизните хомони – лутеинизиращ (LH), фоликулостимулииращ (FSH) И соматоторопинен (hGH) хормон. (фиг.1)
Тестостеронът е хормон, който се отделя от тестисите и има две основни действия върху организма – андрогенно, което определя азвитието на вторични полови белези и мъжки тип, и анаболни – стимулиращо нарастването на телесната маса, особенно на мускулната. Сходно биологично действие имат и неговите прекурсори – дихидроепиандростерон и андростендион.


МЕДИЦИНСКО ПРИЛОЖЕНИЕ

ААС са синтезирани през 30те години на миналия век и за ърви ът са употребени за лечение на хипогонадизъм (отпадане на една от функциите на тестисите – хомоналната или сперматогенната). В медицината те се използват за лечение на късен пубертет, импотентност, анемии и след оперативно лечение с ццел стимулиране на белтъчния синтез за възстановяване на атрофирала мускулатура.

ПРИЛОЖЕНИЕ НА ААС В СПОРТА

 
Използването на стероиди в спорта води началото си от 50те години и то на-чвече от състезатели по вдигане на тежести. Масовата им употреба през 60те и 70те години довежда до включването им в Листата на забранените средства на МОК. ААС се уотребяват основно под две форими: орални (Метандростенолон, Станозолол, Провирон, Туринабол) и инжекционни (Дека Дураболин, Сустанон, Болденон) Приемът на таблетните форми е в дозировката 5-15мг/дневно, а на инжекционните – 50-250мг/месечно, когато се използват за лечение. При спортисти тези дози обикновенно за завишени многократно (от 2-3 пъти д 100 пъти).
Най-често стероидите се приемат по следнните начини:
!. „Цикли” с продължителност 6-12 седмици, след това почивка. Обикновено се приемат в постоянна дозировка, но може да се включат и повече от един препараи.
2. “Stacking” (натрупване) – едновременна употреба на орални и инжкционни стероиди.
. „пирамиден” – дозите се завишават до средата на цикъла, сед това намаляват .
Приемът на ААС трябва да става по време на подготвителния период, тъй като е необходимо кумулиране на организма, за да се появи очаквания ефект. Ергогенния ефект на аа се дължи на анаболнто действие, което характеризира с повишен белтъчен синтез, положителен азотен баланс, хипертрофия на мускулната маса и намаляване на подкожната мастна тъкан. Тези ефекти водят до по-голяма сила и издръжливост, както мускулна, така и психическа (фиг. 3).
Употребата на ААС води до завишана агресивност, което също моеж да подобри представянето на спортиста и неговото постижение.
Стеродиите могат да повлияят и образуването на еритроцитите, като по този механизъм също да се увеличи изръжливоста. ААС са ефективно сресто за повишаване на мускулната маса, сила и издръжливост, но при условие, че спортъстът изпълнява сецифичен тренировъчен режим, включващ главно силови натоварвания. Освен това е особено важно хранителната диета да бъде обогатена основно чрез допълнителен прием на протеини и аминокиселини, както и витамини (от групата B, C, E) и минерали (калций, магнезий и др.).
ОТ една страна, употребата на ААС съчетана със силова тренировка подобрява спортното постижение с 1-5%, което макар да е статистичеси незначимо, може да е достатъчно за победа в спорта за високи постижения. За нарастване на силата с 5-20%, както и увеличване на телеснта маса с 2-5кг ((сввързанао с увеличение на актвивната телесна маса и размера на мускулите). От друга страна, в някои проучвания не е установено нарастване на мускулната маса и силата след употреба на ААС. Такова разминаване в получените резултати може да се дължи на различните видове и дозировки на ААС, които са употребявани, а също така и на раличията в прилаганите тренировуни натоварвания. Въпреки че иползването на ААС е свързано повече с натоварвания, които включват мускуна сила и мощ, те се използввват от много спортисти в дициплини, изискващи голям аеробен капацитет. В този случай целта е да бъдат намалеи катаболните процеси, вследствие на големите по обем, високоинтензивни натоварвания.
 

Странични и вредни ефекти

Продължителната и неконтролирана употеба и злоупотреба на АС може сериозно да увреди здравето на спортистите. Условно, нежеланите ефекти могат да се разделят на „ранни” и „Късни”.
Към „ранните” садат т.нар. козметични странични ефекти, като омазняване на кожата, поява на акне, оплешивяване при мъжете, мъжки тип окосмяване и мутиране на гласа при жените. Освен тях при мъжете се наблюдава още хипертрофия на млчените жлези (гинекомастия), атрофия на тестисите, промени в либидото, а при жените – промени в менструалния цикъл и атрофия на ммлечните жлези. И при двата пола се среща често нарушена функция на черниядроб (повишени трансаминази), което може да доведе до пожълтяване на кожата, като резултат от токсичното въздействие на ААС.
„Късните” странични ефекти са по-редки, но и по-опасни за здрравето. Наблюдава се повишаване на серумния холестерол, което е предпоставка за ранна атеросклероза и риск от съречен инфаркт и мозъче инсулт.  Увеличване се рискът от азвитие на туморни на черния дроб, бъбреците и простата. Възможно е заразяване с ХИВ-вирус, тъй като често при инжектиране на ААС се използва една спринцика и игла от няколко човека. (това е недопостимо!)
Употреата на ААС е забранена в спорта от 1976 г. В последните години са забранени за употреба и някои прекурсори на тестостерона(т.нар. про-хормони), които се намират нормално в човешкия организъм (напр. Дехидроепиандростерон – ДХЕА и андростендион – ДА). Послените често биват включвани в състава на някои потеинови хранителни добавки, но не са обозначавани на етиткетите, което е незаконно и неетичн. В САЩ притежаването на тААС или трговия извън тези редписани по медицински причини) се наказва от закона с ишаване от свобода от 1 до 5 години и голяма парична глоба. Подобни са мерките, които се прилагат и в КАНАДА – ллишаване от свобода за сро от 18 месеца за теи, които внасят, изнасят, произвеждат или продават анаболни стероиди. В Европа в някои страни кат Швеция, Дания, Норвегия и Португалия, за употреба на ААС от спортисти също се налага наказание до 2 години и лишаване от свобода.
×
×
×
×
×
×
×